Zelftrappend

Schermafbeelding 2013-08-27 om 13.46.32Fiets ik in redelijk hoog tempo over het fietspad, word ik ingehaald door twee rustig trappende vijftigers op een fiets met trapondersteuning. Daarna word ik bijna omvergeblazen door een colonne kekke ‘Italiaanse’ scooters.  Als enige echte zelftrappende gebruiker op het fietspad ken ik mijn plek, helemaal onderaan in de hiërarchie. Ik stel mij dan ook bescheiden op en maak plaats voor iedereen.

Voor mij rijdt een gewichtig paar, elk in een scootmobiel, druk kleppend naast elkaar op datzelfde fietspad. De scootmobielers vinden dat ze rechten hebben. Meer rechten dan de fietsers met trapondersteuning en de scooters samen. Zij blijven dus breed naast elkaar tuffen. Er ontstaat een file bij het inhalen.

Bij het eerstvolgende stoplicht staan we allemaal gezamenlijk voor rood. De accu’s en motoren ronken om zo snel mogelijk weg te zijn, in elk geval vòòr de scootmobielen. Ik zet mijn trappers recht en de versnelling laag.

Terwijl ik accelereer, vraag ik me af wanneer de zelftrappende fietser van het Nederlandse fietspad is verdwenen? Het moet een zeer recente ontwikkeling zijn, want ik ben toch echt maar twee jaar weggeweest uit dit land. Of is het iets typisch Eindhovens misschien?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

 1. zegt

  Ik ben altijd toch een tikkie jaloers als ik ze zie. Dan vraag ik me af hoe vér ik zou kunnen met zo’n fiets.
  Maar de man wil er niet aan. Dan is het einde zoek zegt hij.. en dat is ook wel zo denk ik. Dan dénk je dat je gezond bezig bent, maar echt fietsen is het natuurlijk niet.
  Dus ik trap nog even met je mee. Hijgend achter dat snelle volk aan…

 2. zegt

  Het is waar en ik haat ze allemaal: de veel te hard rijdende gezonde ouderen op fietsenmetiets, de in lycra gehesen en daarom alleen al voor mij direct dood in de pot qua aantrekkelijkheid- 55+ers op reesfietson, de Italiaanse kekke scootertjes van alle leeftijden, de scootmobiels én de met ‘kids’ volgepakte bakfietsen! Ik wil weer fietspaden voor alleen fietsers, dwz zelfzwoegende tegendewindintrappers! Zoals ik. Vloek. Zucht.

 3. zegt

  Zuid-Oost-Brabant is idd het antwoord. Hier in en rond Alkmaar is het leeuwendeel zelftrappend. Scootmobielen, maar ook scooters en brommers mogen niet naast elkaar, dat recht is alleen voorbehoufen aan fietsers.

 4. zegt

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik het vroeger (ok, ik was 17) ook ontzettend leuk vond om met mijn Solex met kapotte uitlaat de fietsers van achteren de schrik aan te jagen. Ik klonk namelijk als een zware motor, maar ging niet harder dan die fietsers met trapondersteuning en bereed dus de lulligste brommer die ooit is uitgevonden.. Lacheh! (sorry..)

 5. zegt

  Op Twitter meldt men mij dat het door de vergrijzing komt. Maar dat is niet zo: de trapondersteuning lijkt niet meer leeftijdgebonden (vroeger wilde je onder de 65 toch niet dood gevonden worden op een Spartamet). Ook op die Italiaanse scootertjes rijden mensen in de leeftijd van 16 – 86 zo te zien. En dat scootmobielers allemaal gehandicapt zijn is ook echt niet zo. Daar schreef Luuk Koelman al eens een leuke column over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *