Word eens volwassen vrouw!

Ik zag vandaag een lange trailer van de film ‘De Force’. Ik herkende de twee hoofdrolspelers, maar wist niet waarvan. Ik ben namelijk helemaal niet thuis in de Franse film. Ik zag ooit Le Grande Bleu in beschonken toestand. Ik vond de film geweldig. Ik keek ‘m een jaartje later nog eens, nuchter nu, en ik dacht: Goh, wel veel blauw. En zo gaat het meestal met mij en Franse films, ik moet ze zien met een wijntje op en dan zie ik alle lagen. Aangezien mijn alcohol consumptie de laatste jaren echter niet om over naar huis te schrijven is, kijk ik liever geen Franse films meer.

Maar goed, ik zag die trailer en vroeg me af, wie zijn die luitjes ook al weer. Al na een halve minuut dacht ik: die kerel lijkt wel Eric Cantona. Ik verwierp de mogelijkheid natuurlijk meteen, aangezien Cantona bij mijn weten voetballer was. De actrice kon ik niet echt thuis brengen. De trailer duurde ongekend lang: vrouw wordt verliefd op criminineel, crimineel ook op haar, crimineel komt in de problemen en gijzelt de vrouw om de cops ervan te weerhouden hem neer te schieten. Dan volgt er een explosie en daarna eindelijk de aftiteling: De Force, starring Eric Cantona (huh? toch!) en Isabelle Adjani.

Isabelle Adjani? Ah, ja die! Ik kon het bijna niet geloven. De vrouw die ooit zo ontzettend mooi was, zag ik nu met monsterlijke lippen en een huid zo strak dat ie leek open te scheuren. Maar het meest vreemd waren nog wel haar ogen, die een wonderlijk verbaasde blik hadden gedurende alle scènes die ik zag: bij verdriet, bij liefde, bij angst. ‘Expressie is noodzakelijk voor een actrice’ dacht ik altijd, maar blijkbaar is dat helemaal niet waar. Belangrijker is dat je jezelf toetakelt voor een rol, voor een man, voor jezelf. Dat je je transformeert tot iets tijdloos, iets waarvan mensen zeggen: ‘Kijk, dat was ooit vast een mooie vrouw. Lang geleden’.

Waarom doen vrouwen dit? Waarom laten ze zich snijden, spuiten, schuren terwijl ze niemand kennen die er beter van is geworden. Sterker nog, de voorbeelden van materiaal uit de lach-of-ik schiet show zijn talrijk. Ik noem alleen maar een Meg Ryan, Nicole Kidman, Carla Bruni, Tori Amos. Deze vrouwen hebben best een gezond verstand, en toch denken ze: ‘Bij mij zal het anders zijn. Bij mij zet de plastisch chirurg op een geloofwaardige wijze de tijd stil’.

Maar er komt toch een moment dat ook deze vrouwen in de spiegel kijken en denken: ‘Het is niet gelukt. De tijd tikt door en ik word godverdomme lelijker ouder dan zonder al die ingrepen’. Of dat ze op een dag een blad openslaan, waarin hun transformatie van natural beauty tot plastic fantastic vrouw gedocumenteerd wordt. Hebben ze dan werkelijk geen enkele vriendin die zegt: ‘Doe het niet, accepteer nou gewoon dat je ouder wordt, dat mannen niet meer op je geilen, dat je niet meer de minnares kunt spelen in de film maar gecast wordt voor als moeder, oma… of helemaal niet meer gecast wordt.’

That’s life, for Gods sake, deal with it. (Ik schrijf dit in het Engels, voor het geval dat een Meg Ryan zichzelf zo nu en dan googlet en bij deze blogpost uitkomt). Geef niet de schuld aan de maatschappij, de industrie of de mannen die dit soort zaken van vrouwen zouden eisen. Het zijn nog altijd de vrouwen zelf die de keuze maken hun lippen/borsten/jukbeenderen/whatever te laten opblazen tot springkussens. Het zijn dus ook de vrouwen zelf die kunnen beslissen ‘to grow old gracefully’, zonder verzuurd te raken en zonder hersteloperaties die nodig zijn om de zwevende siliconen onder hun oksels vandaan te laten halen.

Word eens volwassen vrouw. Dat heeft de natuur namelijk zo bedoeld.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

 1. zegt

  Tip: Op uitzending gemist kijken naar DWDD van vorige week vrijdag. Zit een mevrouw in die syndroom heeft waardoor ze denkt dat ze heel lelijk is. Ze heeft zich niet laten verbouwen. Het filmpje wat vertoond wordt van de transformatie van Michael Jackson en Catwoman is shocking!

 2. MannA zegt

  Hm, je weerhoudt me net op tijd van een halslift 🙂

  (En, Ragna: mijn tattoos mag je komen filmen hoor, ik werk in bejaardenhuizen 🙂 Ze zakken nu al af, maar het zijn MIJN tattoos en ik vind ze mooi!)

  • zegt

   Ik verlang gewoon terug naar de duidelijke tijd dat als je een tattoo zag je zeker wist dat het een zeeman was… 🙂
   Zo’n half gezonken schip op je borst of een anker op je arm. Lekker simpel en overzichtelijk.

 3. zegt

  Oh.. en ik had me net ingeschreven voor een botox abonnementje… Niet doen dus?

  Als ik later groot ben ga ik een boek maken; geen koffietafelboek, maar een boek voor mensen die willen lijnen en hun eetlust graag verliezen.
  Dan ga ik foto’s maken in een bejaardenhuis van alle ingestorte plastic constructies en door de bilspeet opgevreten tattoos.
  O heerlijk, ik kijk er nu al naar uit. Daar ga ik goud geld mee verdienen!

  (en daar kan ik dan mijn plastisch chirurg weer van betalen, ik ken een héle goeie! Die kan het wél. Dat weet ik zeker!)

 4. Lsje zegt

  Die ogen van Adjani waren altijd al eng. Ohja en vergeet de aan zichzelf sleutelende man niet, botox Khadaffi, blowup Mickey Rourke..

 5. Mieuw zegt

  Als ik de behoefte voel om mijzelf weer een woest aantrekkelijke niet-veertiger te wanen, dan zet ik gewoon mijn bril af tijdens het shoppen. Werkt als een speer! Geen rimpel te bekennen, alles krijgt dan een fijne waasheid in de H&M passpiegel.

 6. San zegt

  Ja ja mee eens en nee ik ben niet van plan om aan me te laten sleutelen, maar soms is het wel wennen dat je jezelf woest aantrekkelijk vindt en dan per ongeluk in een etalageruit kijkt en niet meer geheel degene blijkt te zijn die je in gedachten had….

 7. zegt

  Ja, ik geloof ook niet dat dit soort dingen uiteindelijk goed uitpakken. Je wordt oud, dat is nu eenmaal zo. Loop er niet voor weg en geniet van alle voordelen die het ook heeft: Je maakt je minder snel druk en weer beter wat je wil en dus waar je prioriteiten liggen. Heerlijk. En als je daarbij gewoon goed voor je lijf zorgt, dan ben je nog steeds woest aantrekkelijk!
  Kennen jullie http://www.jebentmooi.nl? Gewoon effe gaan kijken en meedoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *