Wat vervelend

Webcare medewerker van een willekeurig bedrijf is een droomjob. Acht uur per dag tegen betaling hashtags scannen op Twitter, likes tellen op Facebook en  plaatjes pinnen op Pinterest. Zelfs klachtenafhandeling is eenvoudig. Veel mensen nemen namelijk genoegen met een begripvol ‘wat vervelend voor u’.

Ik ben wel vaker the odd one out. Zo ook deze week.

Enkele weken geleden bestelde ik bij twee bedrijven online. Beide keren zonder veel succes. In één geval gaat het helemaal mis (mijn Hema pakketje komt niet aan) in het andere geval moet ik mijn (Kleertjes.com) pakket ophalen in een achteraf straat in de groezelige Parijse voorstad St. Denis. Vijftig minuten per metro heen en weer vijftig minuten terug, omdat ik op de dag van levering niet thuis was.

Gelukkig is er webcare.

Geen enkele poging mij binnen te houden als klant. Maar ze vinden het wel vervelend. Dat wel. Dat is de care in de webcare.

En meteen maar door naar het tweede akkefietje.

Hema heeft een paar weken geleden een Franse webshop gelanceerd. De vreugde onder Nederlanders in Frankrijk is groot. Ik bestel een container lijntjesschriften voor de halve internationale goegemeente. Lijntjesschriften zijn in Frankrijk namelijk bijna niet te koop. Mijn pakket komt nooit aan. Ik stuur een email naar de klantenservice. Deze blijft tot op heden onbeantwoord.

Een tweet dan maar. Hierop volgt wat heen en weer getweet, “vervelend voor u”, maar ook daadwerkelijke actie: ik word gebeld. Mijn pakketje is in Brussel blijven hangen en is om onduidelijke redenen weer naar Amsterdam terug gestuurd. Geen oplossing, wel heel veel begrip en ‘wat vervelend voor u’, nu telefonisch. De oplossing zou mij de volgende dag doorgebeld worden. Dat was gisteren en ik werd niet teruggebeld.

Een tweet maar weer. Hema webcare reageert snel en zegt dat ze mij gisteren wel geprobeerd hebben te bellen. Ik zie geen enkele gemiste oproep. Inmiddels is @Hema overgeschakeld op DM (privé chat van Twitter) en zegt “u wordt vandaag gebeld”. Net als gisteren veeg ik direct mijn agenda schoon, zodat ik zeker weet geen enkele belpoging te missen.

Al wachtend op het telefoontje plunder ik Amazon.com. Dat doe ik met een gerust hart, want in al die jaren dat ik bij Amazon.com bestel, ging het niet één keer mis. En het goede nieuws is: Amazon.nl komt eraan!

Aan de vooravond daarvan, is het misschien wel gepast om een paar caring woorden te spreken tegen onprofessioneel gerunde Nederlandse webshops: “Wat ontzettend vervelend voor jullie”.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

 1. zegt

  Wat vervelend ja dat die medewerkers eerlijk zijn en niet op eigen initiatief, in eigen tijd, even op de fiets springen richting Parijs. Als ik daar zou werken zou ik onmiddellijk mijn baan op het spel zetten en het management spanken om het opgelost te krijgen. Maar ja, helaas is niet iedereen zoals ik.

 2. @jasmijn02 zegt

  Mijn tweet gisteren, indirect gericht aan de webcare van T-mobile, dat ik erover denk om ze (na jaren trouwe klant geweest te zijn) te verlaten nu ik de belachelijk hoge prijzen heb gezien van de nieuwe abonnementen bij de iPhone 5, kreeg ik inderdaad ook een tweetje terug van ze, dat ze het echt jammer zouden vinden als ik weg zou gaan, en dat ze aan die prijzen niks konden doen?
  Inderdaad geen enkele poging om me als klant te behouden, en dan ook nog de verantwoordelijkheid voor je eigen hoge prijzen buiten jezelf leggen. Hoe dom kun je zijn? En dat noemen ze webcare?

 3. zegt

  Naschrift: vele uren en vele Amazon euro’s later ben ik gebeld door Hema. Ik krijg mijn geld terug. Excuses ook natuurlijk. Heel vervelend, heel vervelend.

  En inderdaad… de Franse webshop was misschien nog niet helemaal klaar voor een lancering. Dus… blog lezende Nederlanders in Frankrijk, ik zou nog een paar maanden wachten met shoppen @ hema.fr.

 4. zegt

  HaHa, akelig herkenbaar, ” ik begrijp dat het vervelend voor u is maar ik doe er lekker helemaal niks aan!” Alleen dat laatste deel wordt niet uitgesproken…. Webcare zou meer moeten zijn dan dat, gelukkig zijn er uitzonderingen 😉

 5. zegt

  Heb net gisteren precies zo’n stuk aan Sargasso opgestuurd, maar dan over de bezorging zelf! Les grands esprits se rencontrent! Ook ik ben verbijsterd over de belabberde service bij de bezorging van pakketten, in deze tijd van booming online business. Je wordt aan alle kanten opgespoord om online te bestellen, maar er is geen enkele fatsoenlijke bezorgdienst meer.

  • zegt

   Dat is zo waar! En daarbij zien sommige webshops de gebrekkige bezorging blijkbaar geheel als een zaak van de bezorger, niet van de webshop zelf. Dat je bestelling niet aankomt is echt totaal oninteressant. Ik zal Sargasso.nl in de gaten houden en even een linkje leggen hier in de comments. Vind ik leuk.

 6. zegt

  Haha, hier is een boek over te schrijven ja. Ook binnen Nederland. Of vanaf het buitenland naar Nederland. Erg leuke dingen. En die ‘wat vervelend voor u’- zin die zit in elke praktijkles die ze krijgen: als je medeleven toont neem je de kou uit de lucht. Helaas hoort daar dan wel klantvriendelijk en oplossend gedrag achter aan te volgen!

 7. zegt

  Wow, dat is inderdaad geen enkele moeite doen om iemand als klant te houden. ’t Is net alsof ze zich niet realiseren dat zo’n faillissementje echt ontzettend vervelend is. Overigens is dit “medeleven (en soms zelfs verontwaardiging) tonen en er verder geen zak aan doen” een veel voorkomend iets tegenwoordig. ’t Is net alsof men denk dat door te zeggen dat men iets erg vindt, de zaak opgelost is. Fascinerende manier van denken vind ik dat.

  • zegt

   Geheel tegen mijn gewoonte in is het een wat zuur stukje geworden. Dat vind ik zelf dan wel weer jammer. Maar ja, ik zie inmiddels ook wel augurk-groen van het geleuter.
   En dan niet de zoet-zure variant hè.

   • zegt

    Mwah, zo zuur vond ik hem niet. Meer mild-zuur. Maar ik moet daar eerlijkheidshalve bij zeggen dat ik vandaag UITERST zuur ben, dus u moet mijn mening maar even met een lepeltje zuur, eh, korreltje zout nemen. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *