Vijf essentiële Franse zinnen

Vergeet grammaire en vocabulaire, passé composé, un en une. In Frankrijk heb je slechts vijf zinnen nodig om voor vol te worden aangezien.

Tijdens mijn eerste weken in Parijs was overleven noodzaak. Voor taalcursussen had ik geen tijd. Ik redde mijzelf met slechts vijf zinnen die deuren voor me openden, onverstaanbare conversaties tot een goed einde brachten en me tegelijkertijd het imago gaven van een buitenlandse die razendsnel op weg is naar het ultieme doel: être une quasi Parisienne (een echte is niet haalbaar).

1. Ça marche (pas)

In ons fijne authentieke appartementengebouw werkt de lift vaker niet dan wel. De buurvrouw en ik staan samen vergeefs op de lift te wachten. Ik:”Ça marche pas hein?” Schouders ophalend nemen we de trap. Hetzelfde doet een uurtje of wat later de monteur van Orange, die mijn internetverbinding komt maken. Wij kijken naar de router. Zijn blik is zorgelijk. Ik: “Ça marche pas?”. Hij: “Non….. bladiebladie et ohlalala”.  Als die avond de boodschappen via de trap omhoog worden gebracht door de Carrefour bezorger wijs ik naar de lift en zeg: “Ça marche pas!” Ik neem de boodschappen van hem over, waarbij ik me zichtbaar vertil. Hij kijkt ietwat vragend, maar ik zeg snel: “Ça marche, ça marche”. ‘Ça marche’ werkt onder alle omstandigheden.

2. Je suis desolée

Om de een of andere reden zie ik eruit alsof ik de weg weet in Parijs. Elke dag komen Fransen naar mij toe, op zoek naar de weg die ik vaker nìet dan wèl weet. En als ik ‘m weet ben ik zo blij dat ik van vreugde niet kan uitleggen hoe daar te komen. Dus zeg ik altijd standaard: “Je suis desolée”. Bij elke vraag die men op straat aan je stelt kan trouwens worden volstaan met een “Je suis desolé(e)’, waarna je meestal begripvolle blikken krijgt toegeworpen. Behalve van bedelaars dan.

3. À vous aussi!

Mensen wensen je dingen toe bij het dagelijkse afscheid nemen, bijvoorbeeld in een kleinere winkel. Meestal wensen ze je een goede dag, maar soms wensen ze je iets toe waarvan je geen idee hebt wat het is. Wat te antwoorden? Je wil toch netjes blijven en niet als de eerste de beste buitenlander overkomen. De zin ‘À vous aussi!’ volstaat. Wat zij mij wensen, mag ik hen ook best wensen. Kan niet missen. Altijd goed.

4. Allez-y

Ik sta met een volle kar in een kassarij en laat een man met een doosje eieren voorgaan met een vriendelijk “allez-y”. In de bus, wanneer een oude vrouw duidelijk een zitplaats nodig heeft, maar ik blokkeer bij de gedachte s’asseoir te moeten vervoegen, roep ik: “allez-y”. Daarna volgt er altijd een woord van dank. ‘Merci’ is geen probleem, maar een respons van meerdere zinnen vraagt om een minzaam lachje, knikje en “je vous en prie”. Einde conversatie. Men moet zo’n kleine geste tenslotte ook niet overdrijven hè.

5. Parlez-vous Anglais?

Dè manier om ergens geholpen te worden ondanks je gebrekkige Frans (bijvoorbeeld in een winkel) is om te beginnen met de vraag: “Bonjour monsieur/madame, parlez-vous Anglais?”. Hoor je ‘yes’ dan is het een wederzijds heuglijk moment. Want de Parisien(ne) die ‘yes’ zegt wil heel graag zijn/haar Engels oefenen en demonstreren. Is het antwoord “non”, dan is het ook een heuglijk moment. Je gaat over op je stuntelig Frans, hetgeen de verkoper enorm zou irriteren zonder zijn initiële schrik bij de vraag naar zijn Engelse taalkennis. Na zo’n vraag, waarbij het probleem duidelijk bij de verkoper wordt neergelegd,  dankt hij onze lieve heer op zijn blote knietjes dat hij juist dèze klant stuurt, die in elk geval probeert om er nog wat van te maken in het Frans.

Vijf zinnen, zo simpel kan het leven soms zijn. Zelfs in Frankrijk. En o ja, roep als je ergens wegloopt altijd nog even “Au revoir et  bonne journée/soirée/weekend!” Bonuspunten.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

 1. Berry zegt

  Ik overleefde de eerste jaren vooral met “pareillement” (spreek uit: parijlman met een hééééle zachte “n”), betekent “insgelijks”, doet het erg goed en heb je ook geen “tu” of “vous” probleem.

 2. Rebelse Huisvrouw zegt

  Heerlijk stukje en zo herkenbaar! Ik heb ooit een jaartje in Parijs gewoond (18de arr.) maar tussen mij en de Franse taal wou het niet zo vlotten helaas. Terwijl ik het een prachtige taal vind, echt een beetje triest… 😉

 3. zegt

  Ik wil een ‘like’ knop voor de comments. Ik mis zo’n ding. Nu lijkt het net of ik de comments niet lees wanneer ik niet bij elke opmerking ook een antwoord tik. Terwijl ik jullie reacties echt vreet!

 4. Ruth zegt

  Verschrikkelijk leuk en handig blogsel! Ik dacht juist dat ‘parlez-vous Anglais?’ irritatie oproept, maar dat zal wel een oud vakantie-vooroordeel zijn. ‘À vous aussi’ is een hele goede trouwens 😉 Verder is desolée een van de mooiste franse woorden die ik ken, dus altijd goed. Dit blog bewaar ik iig voor als ik ooit weer eens in Parijs ben.

 5. zegt

  OOoh ik zou het zo graag willen spreken (mooie taal!! ) maar vond de eerste paar lessen best te doen maar daarna pfieuwww eruuug moeilijk denk ook wel dat je het ook een avond school moet leren of met een Frans sprekend iemand 😀 ach wie weet doe ik nog es een poging. 😉

 6. missmoneypenny300 zegt

  Leuk geschreven en heel herkenbaar. Vooral die over hetzelfde terug wensen wat iemand jou toewenst. Hardop gelachen, zo wáár! 😉

 7. zegt

  Ik heb 2 jaar Frans op de Mavo gehad en kwam niet verder dan een 3. Wat had ik er een hekel aan en wat zag ik er het nut niet van in. Om verder te kunnen naar de MTS was Duits verplicht. Eigenlijk nog grotere onzin, want daarna nooit iets aan gehad. Frans was eigenlijk veel beter geweest als opstap naar het Latijn, waar de techniek vol mee zit. Jammer dat mijn leraar Frans en tevens decaan niet op dat idee kwam.

  Sinds die tijd in Frankrijk gewerkt en er veel fietsvakanties gehouden. Via het Engels (bomvol met Franse woorden) en het zinnetjes napraten zoals hierboven kom ik een heel eind. Kan zelf met ze discuseren en versta het meeste. Als het te lastig is roep ik wel eens ‘Lentement’. Ook erg praktisch. Mijn grammatica, zo ongeveer het enige bestanddeel van de oersaaie Franse lessen, zit het totaal fout. Dat maakt me niets uit aangezien ik nog geen Fransman/vrouw heb ontmoet die grammaticaal goed Nederlands spreekt. Die zet via; ‘spreekt u Engels (of Duits (mogelijk aan de oostkant)’ helpt daar idd prima bij.

  Italiaans en Spaans lukt op deze manier ook redelijk. Met Chinees lukte het me voor geen meter. Daar is de uitspraak ondergeschikt aan de intonatie. Ik kwam dus niet verder dan met handen, voeten en tekenen. Maar daarmee lukt eigenlijk ook alles.

 8. PogingTwee zegt

  Ik kom ook altijd een heel eind met slechts één woord: pfffft!! Het werkt in ieder geval goed bij bezoeken aan kleine wijnboertjes. Ik herhaal het laatst gehoorde woord, haal mijn schouders op, sla mijn ogen ten hemel en verzucht ‘pfffft’. Dat geblaas wordt over het algemeen wel gehonoreerd met een stortvloed aan Frans, waar ik vervolgens niks van versta, maar met nog enkele welgemikte Pffffts hou je de conversatie leuk op peil.

 9. zegt

  Hier in de Provence kom je een heel eind met “Hein”, kan zowel vragend als bevestigend zijn. Als iets niet loopt (van auto tot relatie) zegt iedereen: “Mets de l’huile.” En als iemand je probeert op te jagen roep je: “Il faut que ça sèche!” ;-]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *