The Nanny

Schermafbeelding 2013-06-12 om 15.42.15Ik zit op een bankje in Le Jardin du Ranelagh. In het speeltuintje aan de rand van het park is het druk. Met kinderen natuurlijk, maar ook met moeders en vooral met nannies.

Het fenomeen nanny was mij volkomen onbekend voor ik naar Parijs verhuisde. Natuurlijk kende ik Fran, the Nanny en Super Nanny Jo Frost. Die twee zie ik hier echter niet. Links en rechts van me zitten de bankjes vol met Filipijnse vrouwen, in leeftijd variërend van 18 tot 50.

In tegenstelling tot Fran, die vooral druk was met haar liefdesleven, of Jo, die vooral druk was met opvoeden, lijkt de Filipijnse nanny vooral druk met haar sociale leven. Ik zie haar altijd bellend of druk kletsend met collega nannies. Regelmatig zie ik haar ook beide zaken gelijktijdig doen trouwens. Daarbij achteloos een wandelwagen voortduwend, of een kind snel een koekje toestoppend.

Ook in tegenstelling tot Fran en Jo, wordt zij slecht betaald en zijn de arbeidsvoorwaarden van een andere orde. Dat laatste is een understatement, ik zeg het er maar vast bij. In het 16de arrondissement, waar de inkomens sky high zijn, worden kinderen vaak uitbesteed aan de goedkoopste arbeidskracht. Het leven is hier immers al duur genoeg.

Ik kan het de Filipijnse nannies dan ook nauwelijks kwalijk nemen dat ze totaal ongeïnteresseerd lijken in de kinderen die ze onder hun hoede hebben. Arme bloedjes die de hele week met deze vrouwen doorbrengen en alles uit de kast moeten halen om toch nog wat aandacht te krijgen. Ze zullen uiteindelijk wel de diagnose ADHD krijgen, of gewoon het stempel ‘hondsbrutaal’.

En omdat het in deze kringen nou eenmaal zo gaat, schuiven ze later hun eigen kinderen vast ook weer door naar een nanny. De actuele marktsituatie zal bepalen welke nationaliteit deze heeft.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

 1. Elisa C. zegt

  Herkenbaar. Ik vind trouwens wel dat er een verschil is tussen hoe de Filipijnse nannies met de kinderen omgaan en nannies van Afrikaanse origine. Die laatsten lijken altijd veel meer betrokken en zo. Oef, dit ziet racistisch uit, maar totaal niet zo bedoeld. Maar je woont ook in Parijs dus je weet ook wel dat de witte kindjes bijna allemaal door gekleurde nannies verzorgd worden. Dat is een feit. En ja dat heeft alles met geld te maken vrees ik. Man en vrouw werken in Parijs allebei om rond te komen. Ik vraag me af hoeveel mensen echt zo rijk zijn. Zelfs in het 16de. Ik hoef je denk ik niet te vertellen hoe extreem hoog de kosten van levensonderhoud zijn. En dan heb ik het nog niet eens over de huren. Net als jij vind ik het wel raar dat de sluitpost van de huishoudbegroting dan oppas voor de kinderen is. Toch best een belangrijke zaak lijkt me zo.

  • zegt

   Ik zie dat verschil ook inderdaad.

   Ik kende iemand (toegegeven, super loaded rijk) die een gekwalificeerde nanny uit Engeland haalde. Het mens had zoveel energie, deed zoveel leuke dingen met de kinderen dat die twee van van mij ooit thuiskwamen en zeiden: zo eentje zouden we ook wel willen. Ik zweer het, het was gewoon The Sound of Music in Paris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *