Plofkippen-communicatie van Olvarit

Van alle PR casussen is de combinatie van kindervoeding en gezondheidsrisico’s toch de mooiste. Zorgvuldig opgebouwde imago’s van gezondheid en vertrouwen, die door middel van één campagne onderuit gehaald worden. Machtig mooi.

Toen ik vandaag las dat Olvarit, antibiotica plofkip in hun babyvoeding potjes stopt, dacht ik direct: owowow… de maandagochtend vergadering van de afdeling communicatie van Numico zal er zo anders uitzien dan gebruikelijk. Geen leuke sponsor- en spaaracties dit keer. De agenda wordt schoongeveegd en het handboek crisiscommunicatie komt uit de onderste la. Het woord ‘damagecontrol’ ligt op ieders lippen

Maar wat een sufkippen zijn dat bij Numico. Wachten tot maandag, of misschien zelfs nog langer? Waarom niet al op zondagochtend de ‘chef kip inkoop’ vertellen dat de margedruk die ontstaat door inkoop van dure bio kip, in het niet valt bij wat de combinatie van de termen ‘antibiotica’, ‘kip’ en ‘Olvarit’ zal gaan doen. Om vervolgens direct publiekelijk door het stof te gaan, te benadrukken dat “Olvarit onder de strengst mogelijke controle staat en er nooit resten van antibiotica zijn aangetroffen, maar dat voor de zekerheid toch wordt overgeschakeld op andere kippen”.

Concurrent Unilever koos eieren voor haar geld en reageerde wel al direct op zondagochtend. Het gekrakeel rond Olvarit zal de komende dagen alleen maar toenemen, net als de imagoschade. En uiteindelijk zal toch ook Olvarit bekend maken over te gaan op ‘beter leven kippen’.

Wie die naam verzonnen heeft, mag wat mij betreft trouwens ook op zoek naar een baan buiten de communicatie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

  1. zegt

    Wat dierenmishandeling betreft humorloze saaie betweter. Zo vind ik bijvoorbeeld alleen al het gebruik van het woord “plofkip” niet kunnen. Dat woord insinueert dat het grappig is wanneer een kip zo volgestouwd is met rotzooi dat hij te snel groeit en niet meer op zijn poten kan staan, en uit elkaar ploft. De enige die op een grappige manier uit elkaar mag ploffen is Kippfest (dat is een mens, meen ik te weten).

  2. zegt

    De naam ‘plofkip’ past heel goed in de wereld van vandaag van de oneliners en grappen en grollen. De bedenker ervan zal het ver kunnen brengen in de politiek..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *