Ongefundeerde cijfers

Schermafbeelding 2013-06-10 om 14.32.19Als je zoals ik, Funda.nl al een jaar of vier intensief volgt, weet je dat de NVM het niet zo nauw neemt met sommige cijfers. Met name de periode dat een bepaalde woning te koop staat verandert vaak. Maar ook de oorspronkelijke vraagprijs lijkt sinds kort flexibel.

Om maar te beginnen met de tijd dat een huis te koop staat. Dit huis was al meer dan een half jaar in de verkoop toen ik, ruim 3 jaar geleden, nog dacht dat het leuk zou zijn om in een klein dorpje in de Betuwe te gaan wonen. Vandaag staat het 5 maanden te koop. Wonderlijk niet waar? Het huis is bij mijn weten nooit van Funda afgehaald. Want dat is natuurlijk de makkelijkste truc: je haalt het huis van de markt en zet het er twee weken later weer op. Maar zelfs die kleine moeite wordt blijkbaar niet eens meer genomen. Het is nog slechts een administratieve handeling: even Funda.nl updaten en met één druk op de knop is het huis weer ‘Nieuw in de verkoop’. Dat de kerstboom in juni nog in de woonkamer staat vindt de makelaar blijkbaar volkomen normaal.

Dan de ‘oorspronkelijke vraagprijs’. Ik denk dat het zo zit: om de koper het idee te geven dat hij een koopje krijgt moet ie denken dat de oorspronkelijke vraagprijs hoger lag. In deze tijden, waarin mensen elkaar vertellen minstens 10-20 procent onder de vraagprijs te bieden, is het belangrijk dat de koper gelooft dat er al een daling heeft plaatsgevonden. Neem  bijvoorbeeld dit huis in Eindhoven. Zomaar 25.000 euro van de oorspronkelijke vraagprijs af. Dat geld steekt de koper dus in z’n zak. Als hij het wil geloven. Want misschien zag hij net als ik, deze woning de afgelopen maanden gewoon steeds voor dezelfde vraagprijs staan. Pas enkele weken geleden verscheen ineens de mededeling dat de oorspronkelijke vraagprijs hoger was.

Sjoemelen met cijfers mag dus van de NVM. Dezelfde NVM die ons ook met enige regelmaat laat weten dat de huizenprijzen volgend jaar toch echt gaan stabiliseren. Dit weekend was het weer tijd voor een dergelijke geruststellende mededeling. Persoonlijk denk ik dat The Economist dichter bij de waarheid zit en de daling van de huizenprijzen nog even doorgaat. Net zoals het gesjoemel met cijfers op Funda.nl.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

 1. Marlies zegt

  Vorig jaar kochten wij een huis. De informatie op Funda was belabberd en klopte van geen kanten. Beetje Googlen en we waren een stuk wijzer. De jongste bediende van het gerenommeerde makelaarskantoor dat de verkoop regelde zorgde voor de rest; een beetje doorvragen leverde een boel informatie op die hij in het belang van de verkopende partij beter voor zich had kunnen houden. Fijn joh, zo’n NVM-makelaar. Leverde tienduizenden euro’s op.

 2. Axel Zaneck zegt

  Voor iemand die zogenaamd Funda intensief volgt bent u slecht geïnformeerd en heeft u blijkbaar niet eens de moeite genomen om navraag te doen bij Funda of NVM. Er klopt dan ook helemaal niets van uw verhaal. En wat de woning in Eindhoven betreft? De vraagprijs is inderdaad aangepast. Dus ?

  Ik ben een groot voorstander van vrije meningsuiting maar om nu iedere geflipte huisvrouw maar te laten bloggen is misschien niet helemaal goed voor de juiste beeldvorming over de werkwijze van Funda, in dezes.

  Ga eerst eens op onderzoek uit in plaats van iets onzinnigs te posten. Wellicht wordt een en ander dan duidelijk. En als u het niet begrijpt dan kunt u beter soep gaan koken.

  Blijkbaar gaat het u om een persoonlijk belang gezien het feit dat u trots bent op 500+ pageviews. Troost u hoor, want dat zijn allemaal NVM- en Funda medewerkers die hartelijk hebben gelachen om uw belachelijk betoog.

  Met vriendelijke groet,

  Axel

  • zegt

   De beroepsgroep ‘Makelaars’ mag u dankbaar zijn voor uw positieve bijdrage aan het imago. Ik voel mij gelukkig gesteund door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen.

  • @jasmijn02 zegt

   @Axel Eerlijk gezegd zat ik nu dus te wachten tot u het ons dan nu eens goed kon uitleggen, zodat we het ook echt zouden snappen, maar helaas gebeurt dat niet. Snapt u het zelf wel? Of wilde u gewoon even uw gal spuien?

   • zegt

    Ik gok op dat laatste Jasmijn. Op Twitter reageerde een serieuze makelaar die de situatie wel herkende en sprak van ‘schaamte over de zwarte schapen’. De eerlijke makelaar deed dat overigens gewoon onder eigen naam, bewonderenswaardig. In tegenstelling tot ons aller Axel die een personage uit Q&Q als identiteit verkiest. Als soep kokend huisvrouwtje heb ik weinig te vertellen en al helemaal niks te verliezen, en dus ligt gelukkig niemand wakker van míjn pseudoniem.

   • zegt

    Axel vult zijn dagen niet met soep maken maar met kritische stukjes tikken, Paul. Zo vond ik deze ook wel… apart. *click* en scroll even naar beneden voor eerst een korte cynische comment, maar daarna een tweede comment en dat is gelukkig weer een heel epistel over de NVM.

 3. zegt

  Gisteren 500+ pageviews en mijn Twitter mentions vol verhalen van mensen die dit ook al jaren opvalt. Maar hier, geen enkele reactie van een makelaar. Op Twitter welgeteld 1 serieuze reactie van een makelaar en 1, nou ja… lees zelf maar wat Makelaar Broring ervan vindt.

 4. Ad zegt

  O, maar je moet zeker niet alleen op Funda kijken, maar ook op Jaap en Allehuizen.nl. Verrassende verschillen zul je zien

 5. zegt

  Voor alle duidelijkheid, dat huis in Beusichem en dat huis met die kerstboom heb ik noooooit overwogen want spuuglelijk. Dat huis in Eindhoven daarentegen… ahhh… te duur. Nog!

 6. zegt

  Ik ben zo blij dat ik al mijn huizen-zoek-bookmarks uit mijn computer kan halen!
  Maar ik zag idd hetzelfde als jij. Vooral de tijden waarop niets te koop staat. Een kruisvergelijking met jaap.nl levert dan vaan leuke dingen op. 5 maanden?? 33 zul je bedoelen!

  • zegt

   Het gaat om duizenden woningen waarvan de cijfers niet kloppen. Het zou me niks verbazen als na 6 maanden een woning automatisch weer als nieuw wordt aangeboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *