Leedvermaak-tv bij de EO

Schermafbeelding 2015-04-29 om 15.35.32Ik zag de promo van een nieuw tv-programma en daarna moest ik een uur in een plastic zakje ademen. Zelfs nu ik dit schrijf, en me deze promo dus weer voor de geest haal, heb ik een plastic zakje binnen handbereik. Hyperventilerend schrijf ik een stukje over het nieuwe EO programma ‘Zo zijn we niet getrouwd’, dat donderdag 30 april voor het eerst wordt uitgezonden. Het BN-ers echtpaar Ragas presenteert ons echtparen wier huwelijk in zwaar weer is gekomen.

Dat commerciële zenders randdebielen (al dan niet naakt) opsluiten op een eiland, in een afgelegen bos of in een bouwval, zal me een worst wezen. Adam zoekt Eva-nudisten, Utopia-gekkies en Help Mijn Man is Klusser-sneuneuzen kiezen er zelf voor, zijn volwassen en ik hoef er niet aan mee te betalen.

Maar dat de publieke omroep van belastinggeld leedvermaak-tv maakt waarin niet alleen volwassenen maar ook hun kinderen ter leering (yeah right… *oogrolt*) ende vermaeck (yeah right!!!) in hun beperktheid en ellende worden opgevoerd, vind ik simpelweg ranzig.

De schijnheiligheid van de EO lijkt, alleen al op grond van de promo, een nieuw hoogtepunt bereikt te hebben. Want wat is voor mensen in een ellendig huwelijk de meerwaarde van deelname aan een tv programma waarin BN-ers ‘met ze aan de slag gaan’, boven reguliere relatietherapie? Zou het juist niet christelijk zijn deze mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen en direct door te verwijzen naar een psycholoog of desnoods dominee?

Het wachten is op een programma waarin deelnemers aan leedvermaak-programma’s als ‘Zo zijn we niet getrouwd’, vertellen over hoe het hen de maanden na de uitzending verging. Nadat ze dus hun hele privéleven in de etalage gooiden en ze daarmee de risee van de straat, het schoolplein én social media werden. Er is vast wel een producent die daar een leuk format omheen kan bedenken. Met Arie Boomsma of zo.

— Promo van ‘Zo zijn we niet getrouwd’, EO, NPO1, 21:20uur. Voor mij geldt wat Tooske ook zelf zegt: “Dit wil ik echt nooit meer zien!”. —

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

 1. zegt

  Tja, dit is vast een reactie op de opmerking van mevrouw Schippers twee jaar geleden; we kunnen psychische hulp best bij de buurvrouw aan de keukentafel halen. De EO haalt de keukentafel naar de tv en zet daar dan twee ‘bekende’ Nederlanders naast. Dat kan niet anders dan nóg beter werken dan een eenvoudige buurvrouw die ook geen kaas heeft gegeten van relatietherapie. (TIC)

 2. Ollie zegt

  „Zo zijn we niet getrouwd”, is een programma uit de stal van Bert van Leeuwen. De Gggristenbroeder die – aantoonbaar – zijn christelijke moraal opzij zet voor een geldelijk gewin. Niet alleen voor een geldelijk gewin, Van Leeuwen cum suis trappen bewust (en hard) op menselijke emoties wanneer het geldelijk gewin in het geding komt. Zo liet Van Leeuwen een getraumatiseerde familie ijskoud alleen achter toen een van de hoofdrolspelers in Het Familie Diner niet mee wilde werken. Daaropvolgend liet hij een oma en een kleinkind doodleuk achter en reed weg. Bert van Leeuwen en zijn programma’s zijn stuk voor stuk een wolf een schaapskleren. En hoe tragisch geldt dat ook voor Over Mijn Lijk. Tevens een programma uit zijn koker. Ik weet inmiddels dat het blad Quote bezig is met zijn handel en wandel (en daar al eerder over publiceerde http://goo.gl/kUsOAo )

  Van Leeuwen en de programma’s die hij produceert zijn niet het rottende fruit. Het is de schaal waar het fruit op ligt te rotten. Zijn SkyHigh productie maatschappij staat op het punt om naar Amerika te gaan. Het conservatieve deel van Amerika alwaar hij The Passion (inderdaad, ook zijn koker) mag gaan produceren met, naar verluid, Oprah Winfrey als hemelse bostrol oid.

  Het is iemand die je liever kwijt dan rijk bent. Niet omdat hij een gat in de markt heeft gevonden en daar mee binnenloopt, dat is hem gegund. Maar wel omdat hij zijn moraal met het allergrootste gemakt aan de kant schuift om er zelf geldelijk gewin uit te halen terwijl hij aan de andere kant als USP de moraal- en zedenpreken tot een edele ambacht heeft verheven. In mijn boekje ben je dan een slecht mens.

  Toch nog een troost: wanneer Van Leeuwen echt in de God gelooft die hij pretendeert aan te hangen, dan is er geheid een erelounge voor hem gereserveerd in de eeuwig brandende hel. Volledig terecht.

 3. zegt

  Mijn tv is al weer langer de deur uit.

  Voor sommige taboe onderwerpen is een real life serie misschien informatief.
  Maar zelf kijk ik liever niet naar andermans leed op tv …..

  Vriendelijke groet,

 4. Huub industrial zegt

  Ik neem toch aan dat T en B op z’n minst 4 jaar psychologie gestudeerd hebben. Ik wil er verder niet te veel woorden aan vuil maken, alle sneuneuzen kiezen er zelf voor om zo op TV te komen. Ik vraag me af of de EO op IQ selecteert (neem aan van wel).

  Een normaal denkend mens doet er niet aan mee. Er zal wel goed voor betaald worden, dan maakt het niet zoveel uit als je kinderen nog 10 jaar gepest worden omdat je je zelf voor aap zet.
  Het koppel T en B zal wel een riant salaris krijgen en gaan schaamteloos alle afleveringen met hun kids, natuurlijk met een zak chips en een wijntje, bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *