Koffiegeleuter

IMG_4334In de Starbucks vestiging in de hal van Rotterdam CS is het druk. Alleen aan de leestafel staan nog een paar lege stoelen. Ik ga zitten en naast mij schuiven twee medewerkers van Starbucks aan.

De vrouw legt demonstratief een grote map op tafel. Het is de ‘Coffee and Tea Resource Manual’. De man oogt gespannen, maakt zenuwachtig wat small talk met haar. Daar zit zij blijkbaar niet op te wachten want nog voor hij goed en wel zit, vuurt ze vanuit het niets een vraag op hem af:

Vrouw: “Wat weet je van koffie?”

Man: “Ehhh..”

Vrouw: “Acidity. Wat doet acidity? Bijvoorbeeld met je tong.”

Man: “Spuug. Spuug aanmaken”

Vrouw: “OK, we gaan maar eerst testen”

Man: “Right”

Ze slurpen iets uit een klein bekertje en dan gaat het ineens razendsnel over en weer:

“Zuur”, zegt hij.

“Zuuhuur?” vraagt zij.

Hij: “Nou nee, zuur is niet het goede woord. Scherp. Ja scherp is beter”.

Zij: “Welke associaties roept de smaak bij je op?”

Hij: “Noten, zure noten”.

Zij: “Zùre noten?”

Hij: “Nee, carrot cake, dat is het?”

Zij: “Carrot cake is niet zuur”. We slurpen door, er moet meer oxygen bij zodat je het beter proeft.”

Ze slurpen. Zij recht haar rug, hij veegt een paar druppels van z’n voorhoofd.

Hij: “Je hebt gelijk. Nu proef ik het. De body is heel licht. Acidity valt erg mee.”

Zij: “Medium, high, low?”

Hij: “Medium. Ik proef de roast wel”.

Zij: “Neem een hap van de granolabar. Blenden de smaken of niet?”

Ze nemen allebei een hap van de koek en slurpen verder.

Hij: “Jawel, de smaken blenden.”

Zij: “Ja? Waarom?”

Hij: Een stilte en dan “Ze sluiten mooi aan… toch…?”.

Zij: “Hmmmmm…”.

Dit pingpong-gesprek duurt 5 minuten, waarin ik mijn vingers blauw tik omdat ik de dictafoonbutton van de iPhone niet tijdig kan traceren. De vrouw kijkt me aan. Ik lach onnozel. Tegenover ons komt een tafeltje vrij en de Starbucksers verkassen naar dat tafeltje. De ondervraging gaat nog ruim een half uur door. Buiten mijn gehoor nu.

Ik blijf achter en kijk naar mijn aantekeningen. Het wordt tijd dat de wereld weet hoe zwaar een nieuwe Starbucks medewerker getest wordt. En voor wie of wat? Want hoe vaak maakt zo iemand nou gebruik van al die opgeslagen koffiewijsheid?

Nooit! Zonde!

Laten we daarom de volgende keer de rij met ongeduldig wachtenden achter ons strak negeren, en de tijd nemen om optimaal te profiteren van de encyclopedische kennis van de Starbucksmedewerker.

Zoek je al tijden naar een koffie met een medium zuurgraad, een lichte body en duidelijke roast, die ook nog eens goed samengaat met zo’n vette cinnamon swirl donut? Nou, maak een Starbuckskoffieleut blij en leg hem of haar de kwestie voor. Een simpel “Wat kunt u mij adviseren?”, meer hoeft het niet te zijn.

O ja, en dat die verkeerd gespelde namen totaal gescript zijn geloof ik nu ook. Bij Starbucks werken namelijk overduidelijk geen nono’s.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

 1. Anna zegt

  Wat een gezeur allemaal. Koffiekennis is bij ons nou eenmaal belangrijk. Het hele merk is begonnen als winkel met koffiebonen, vandaar dat we die ook nog steeds verkopen. En dan willen wij graag een koffie kunnen verkopen die onze klant ook echt lekker vinden. Daar gebruiken wij termen als acidity en body voor.
  En misschien had deze dame wel een slechte dag. Over het algemeen proberen wij passie voor koffie over te dragen aan nieuwe medewerkers, het moet zeker geen verhoor zijn.

  Vraag ons de volgende keer gerust om advies. Want wij weten niet alleen veel over koffie, we kunnen voor iedere persoon ook het perfecte drankje samenstellen. En dat hoeft niet op het menu te staan.

 2. zegt

  Starbucks vind ik persoonlijk niet lekker, zou nooit gedacht hebben dat ze daar zo’n trammelant van maken… Alles is mierzoet, voor echte koffie beter een leuke koffiebar zoals Or of Gustav in Gent;) Maar daar heb je natuurlijk iets minder kans op een hilarisch tafereel als wat jij hier beschrijft:)

 3. zegt

  En dan te bedenken dat er heel veel beroepen zijn waarvoor je eerst 4 jaar naar school moet of een opleiding voor moet volgen, maar die in de praktijk, inhoudelijk gezien, niet zoveel voorstellen. *kuch*

 4. Ri zegt

  Vrouwke wordt Bouke :-)) Overigens is die Starbucks koffie alleen weg te werken met een flinke scheut caramel siroop afgetopt met heel veel drizzle…. was getekend: Riëtte ( Starbucksname: Ri@)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *