Kerst met Linus, kijken verplicht!

De eerste dag van december is om een aantal redenen een heuglijke dag. Om zo maar een paar dingen van de eerste decemberdag te noemen: de winter staat voor de deur, de sint is in aantocht en advent begint.

Adventstijd, traditioneel een periode van bezinning en voorbereiding op de kerst, is bij ons in huis vooral de tijd van elke avond van 17.00 – 17.30 voor de TV zitten. Met in onze handen een kopje warme chocomel en een koekje om te soppen, dompelen mijn kinderen en ik ons onder in een Noorse heile Welt. ‘Kerst met Linus’ vertelt het bijzondere adventsverhaal van een groep vrienden op het Noorse platteland.

Het schijnt een kinderserie te zijn, maar dat vind ik een misleidende kwalificatie. Het is een saga van vriendschap, verdriet, humor en warmte binnen een kleine geïsoleerde leefgemeenschap. Omdat we elk jaar kijken, kennen we de verhalen en zelfs enkele dialogen van minuut tot minuut uit ons hoofd. De eerste jaren leek mijn dochter sprekend op de zus van Linus. Nu ze zoveel ouder is, net als mijn zoon, vind ik het des te leuker om toch gewoon weer samen te kijken. En als ze niet meer willen, dwing ik ze gewoon.

*Update 2014: Kerst met Linus wordt elke dag uitgezonden rond 7:40. Slechte tijd natuurlijk, gewoon opnemen en ’s avonds samen kijken dus! Of kijk op de leuke nieuwe Facebook communitypage van Kerst met Linus*

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

 1. zegt

  Vrouwke Klapwiek ken ik niet. Ik ken wel genoeg mensen die een klap van de wiek gehad hebben. Soms bezoeken ze zelfs mijn site en laten een reactie achter.

 2. Madame de Stoël-Gang zegt

  O jee vrouwke, der zit volgens mij een vies manneke op je site.

  Trouwens vrouwke is dat je “plom de nume” of heet je echt zo, want het schijnt ook een echte voornaam te zijn, zag ik bij de goegelezoek.

  Ik kwam zelfs de naam Vrouwke Klapwiek tegen!
  Vrouwke Klapwiek! Ik dacht dat het een grap was of dialect: dat het achterhoeks was voor de vrouw van de molenaar of zo maar nee: het is een heuse kinderboekenschrijfster!

  Vast zo’n serieuze, geëngageerde, beetje christelijke en linkse met van die linnen jurken en pakken, met die grote houten hobbit-knopen erop. Zo één die van die zwaar verantwoorde boeken schrijft over scheiding, discriminatie, drugs, euthanasie, het milieu (godbewaarons) en het midden-oostenconflict maar dan “naar de belevingswereld van kinderen toe geschreven”.

  Zo’n humorloze wereldverbeterpreektroel, dus. Laat die kinderen toch met rust, mens! in plaats van ze je eigen politiek correcte slap-progressieve diarree van schuldgevoel en leunstoel-engagement over ze heen te kakken.

  Al dat gezemel en gezeur wordt dan -uiteraard- beloond met bakfiets(duurzaam!!)ladingen subsidie en griffels. En je dan daardoor ook nog een beter mens voelen dan anderen die zich niet druk maken over al deze onderwerpen en die ook niet willen dat hun kinderen dat doen!

  Die Vrouwke ben je toch niet hè? Wat doe je in Parijs eigelijks?

 3. zegt

  @Fältskog @drTissot Ik snap wel dat het enthousiasme zo groot is dat het verhaal 2 keer verteld moet worden. Ik vind de dames zelf ook leuk, maar dan in een andere zin dan u. Ik vind overigens dat Marvin, de vader van Linus, opgepakt moet worden wegens vergaande sadistische neigingen.

 4. Dr.Tissot zegt

  Ja, ik kijk ook eigenlijk alleen maar naar deze serie vanwege al die mooie moeders. Jammer dat het daar in Noorwegen swinters zo koud is en zo donker: slecht zich en al dat heerlijks onder zulke dikke lagen wol. Kunnen ze niet nog een serie maken waarin flink veel en ruim in beeld van de sauna gebruik wordt gemaakt, en dan met name door de moeders van Viktoria, van Asaya en natuurlijk ook door de verrukkelijke (met de nadruk op ruk, oei! Freudian slip) Benedikte Lindbeck die de moeder van Linus speelt? Pretty pretty please?

 5. Fältskog zegt

  Nou! en dan dat lekkere moedertje van Linus: njam njam jum jum! En dat blonde ding met die hoge hoed, die subsidiekunst- en kindertheatertroel, die moeder van Viktoria (wat is dat naar, voorlijk en verwaten meisje trouwens zeg), maar dat blonde moedertje is okee (kwijl drup) Oh ja en dat moedertje van dat indisch aandoende meiske (Akasia?) dat is ook een hotte tandoori mama… Ik (huisman, 42) kijk eigenlijk alleen naar Linus vanwege de moedertjes en niet voor die brave knullige kindertjes. En die Linus zelf is een persoonlijkheidsloos, oersaai en braaf plassertje rozewater trouwens. En dan dat zusje van hem!! Scheel, kort, dik, bril, zo’n plat pannekoeken-mongooltjesgezicht, ha ha ha, ongelofelijk toch dat twee mensen als die Marvin en Agata zo’n lelijk kind kunnen bakken?

 6. zegt

  Ja leuk is ie he!! Ik vind de Noorse series vaak heel erg mooi en heb ook genoten van het meisje Fride op de boot: mooie kijk op ontwikkelingswerk vanuit een kind gezien!!
  Ik was erg blij dat Linus weer herhaald werd, vorig jaar was mijn kleuter nog iets te klein, maar nu begrijpt hij het veel beter…. 🙂 (en mag ik weer kijken en meegenieten en stiekem wensen dat Lure van mij was… zo’n leuk ventje!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *