House of Cards. Wees niet bang, het kan nog gekker.

*SPOILER ALERT VOOR ALLE 3 SEIZOENEN VAN HOUSE OF CARDS VANAF ZIN 1*

Schermafbeelding 2015-03-21 om 20.28.57Was het in het tweede seizoen dat koningskoppel Claire en Francis Underwood met beveiliger Meechum in een ménage à trois in de keuken belandden? Ik weet het niet meer precies. Na een maand elke avond een paar afleveringen kijken, is House of Cards één blur voor me. Van het dronken, hoeren neukende congreslid Peter Russo in seizoen 1, tot de weer nuchtere, moordende Chief of Staff Doug Stamper, aan het eind van seizoen 3. Wat ik wèl weet is dat ik bij die scène van Claire, Francis en Meechum bijna afhaakte. Bijna. Ik bleef doorkijken, want ik maak graag af waar ik aan begin. Maar echt geloofwaardig werd het niet meer. Na een dergelijke scène is immers alles mogelijk en kan het alleen nog maar gekker worden.

En dat is dan ook meteen mijn probleem met de Netflix hitserie House of Cards: het gebrek aan geloofwaardigheid. De laatste jaren is gebleken (met dank aan leaks everywhere) dat de politieke werkelijkheid vaak gekker is dan fictie ons wil laten geloven, maar House of Cards is wel enorm over the top. Ik snap ook wel dat drama altijd over the top is, maar een president die twee moorden op z’n kerfstok heeft, wegkomt met de ene politieke blunder na de andere, z’n vrouw tot ambassadrice bij de VN maakt en een dossierkast bezit die niet meer dicht kan vanwege het grote aantal doofpotten… daar heb ik toch ietwat moeite mee. En soms denk ik te zien dat de Underwoods het er zelf ook moeilijk mee hebben.

Op een bepaald moment dacht ik zelfs dat Francis Underwood, op zijn geheel eigen wijze, het woord tot mij zou richten en zeggen: “I know, it was all downhill from the second season on, but hey, it pays my bills”. Het zou me niet verbazen als Francis, net als ik, nauwelijks iets begreep van de rode lijn die door het tweede seizoen liep: een vage smeergelddeal met een Chinees, een boze ondernemer, een gok-indiaan en o ja, iets met een brug. Aan het einde van seizoen twee riep ik dan ook vertwijfeld op Twitter dat het mij waarschijnlijk gewoon aan intelligentie ontbreekt om de serie, en daarmee ook de hype, te begrijpen.

En nu is het derde seizoen afgelopen. Doug heeft z’n twee demonen begraven: de drank en de vrouw. Francis heeft de democratische voorverkiezing gewonnen en Claire heeft hem verlaten. Wat zal de toekomst brengen? Tijd voor een voorspelling van de ontwikkelingen in seizoen vier. Wees niet bang. Het kan allemaal nog gekker.

* Francis Underwood krijgt een relatie met Doug Stamper. Aan het einde van het seizoen wint Francis de presidentsverkiezingen en in zijn acceptance-speech komt ie ook maar meteen uit de kast.

* Journalist Lucas Goodwin, die weet van de moorden die op Francis’ naam staan, komt vrij en pleegt meteen zelfmoord. Net als de twee andere journalisten die nog met deze kennis rondlopen. Daarmee zijn we voorgoed van een uitgemolken verhaallijn af.

* Computernerd Gavin wordt de Snowden van House of Cards. Vanuit Moskou lekt en lekt ie maar door. Genoeg om nog jaren verhaallijnen mee te kunnen vullen.

* In het Kremlin is President Petrov blij dat ie eindelijk zijn zin krijgt: Claire besluit bij ‘m in te trekken. Samen streven ze naar totale werelddominantie waarbij ze niets en niemand ontziend te werk gaan.

*Überritselaar Remy Danton heeft elke aflevering een expliciete bedscène. Persoonlijk maakt het mij echt niet echt uit met wie, maar bij voorkeur niet met congress-woman Jackie Sharp, wegens te on-erotisch.

* Chef communicatie Seth wordt opgehaald door een ruimteschip. Zijn enge alien-like ogen blijken dus niet alleen alien-like te zijn.

* O ja, en elke aflevering eindigt met een ‘wink wink nudge nudge’ van Francis zelf.

Ik kan niet wachten.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

  1. zegt

    Wat je zegt. Ik heb serie 1, 2 en 3 gezien, en het is een grote wirwar van gebeurtenissen waarvan ik me nog geen tiende kan herinneren. Toch vond ik het erg vermakelijk en soms ook spannend. En de acteurs (vooral die vrouw, kom, hoe-heet-ze-ook-alweer, die actrice die Claire Underwood speelt) zijn goed.

  2. Anna zegt

    Ik ben met Helene. Ik kwam meermaals niet door s1e1 heen en nu probeer ik het al jaren niet meer. Alleen al die in de camera teksten, het is belachelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *