Hoera! Er werd maanden geleden iemand geboren!

Schermafbeelding 2015-02-24 om 10.44.28De gigantische opgeblazen hand met beschuit met roze muisjes staat er wat slapjes bij. Dat is geen wonder want Nienke zal inmiddels toch zeker 3 maanden zijn, en het ding heeft dus de hele winter overleefd. De blazer zoemt op halve kracht, niemand schijnt er aanstoot aan te nemen. Niemand schijnt het op te vallen.

Verderop in de straat staat een opgeblazen pak beschuit met muisjes van 2 x 3 meter weg te kwijnen. Het roze is verschoten en het wit is vuil. Ik vermoed dat baby Kyara inmiddels 4 maanden is, maar zeker weten doe ik het niet. Dat is ook geen wonder want het gezin leeft verscholen achter een volledig afgeplakt raam met teksten als “Hoera, een meisje” en “Welkom prinsesje Kyara”, vlaggetjes en vrijwel lege roze ballonnen. Het achterste van de ooievaar, die dwars door het raam naar binnen vloog, is inmiddels zo grijs als een reiger.Schermafbeelding 2015-02-24 om 10.39.09

Helemaal aan het einde van de straat is kleine Thijs druk in de weer met een sponsje en een emmertje water om de houten ooievaar met zijn naam erop af te soppen. Hij kraait van plezier en geeft ook meteen de grote Winnie de Poeh en Nijntje een beurt.

OK, die laatste alinea is verzonnen. Niet dat van de drie grote houten figuren die maandenlang de kleine voortuin vullen, maar lopen kan Thijs nog nèt niet.

Lijkt het maar zo of zetten kersverse ouders steeds meer en grotere objecten in de voortuin? En ze blijven ook steeds langer staan. De tristesse van veel van die verschoten dingen is zo schrijnend, dat je bijna gaat vermoeden dat achter al die versiersels de ergste postnatale depressies schuil gaan.

Vandaag werd bekend dat ontsierende satellietschotels aan gevels echt verboden zijn. Zouden we in het belang van het woongenot van omwonenden ook niet een limiet kunnen stellen aan de periode dat geboorte-objecten in de voortuin mogen staan?

Ik pleit voor de invoering van een nieuwe traditie: de kraamhulp verwijdert in haar laatste uren alle ooievaars, Winnie de Poehs en Nijntjes uit de voortuin, haalt de stekker uit de opblaasfiguren en trekt de stickers van het raam. Dit past ook om medische redenen perfect in haar takenpakket: de strijd tegen geelzucht is immers enorm gebaat bij wat extra daglicht in de woonkamer.

En voor ouders die bang zijn dat de geboorte van hun koningskindje op die manier misschien totaal onopgemerkt blijft in de buurt: Vooruit dan, laat die ene slinger nog maar een tijdje hangen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

 1. Sandra Robben zegt

  Je theorie klopt, in ieder geval bij ons wel, maar waarom zo pinnig? Bij ons geen objecten in de tuin, maar wel een naamslinger voor het raam en ja, de slinger van het jochie waar wat mee was, heeft het langste gehangen van allemaal. Letterlijk tot zijn eerste verjaardag. Zijn operatiedatum, open hart, bijna 4 maanden na zijn geboorte, vieren we nu nog als zijn herborendatum. Voordeel is wel dat het hele dorp zijn naam weet…

 2. Stacy zegt

  Such a funny tradition! I always laugh at how long these signs are up, thinking the child must be 3 by now! We would never do this where I am from for fear of a kidnapping.

 3. zegt

  Wow, ik leef duidelijk in een compleet andere wereld, want dacht éven dat dit een gebbetje was. Wel prettig om te weten dat als ik dan eindelijk mijn diploma Hoger Opgeleid Werkloze heb, ik altijd nog een bedrijfje in geboorteobject-verwijdering beginnen. 😀

 4. zegt

  ‘shit,’ zei de vrouw met een schotel aan haar voorgevel.

  Maar wacht, beter dan een dichtgeluikt huis! (met bij voorkeur geen afschuwelijk babybord in de vorm van zo’n projectontwikkelaarsformule met daarop banale informatie als: Bouwplaats: ‘alle hoeken van de kamer’… )

 5. zegt

  Héél goed idee!! Dat is mooi voor een week, maar daarna ziet het er idd alleen maar treurig uit!
  Trouwens met al die sociale media is dat volledig overbodig zo’n geboorteborden 🙂

 6. zegt

  Voor het verwijderen van kerstversiering zijn geloof ik ook afspraken.
  Het weghalen van vuurwerkrestanten hoort daar in mijn ogen bij.

  Of de kraamhulp de geboorteversierselen moet verwijderen weet ik niet.

  Kinderloos als ik ben vind ik het een mooie taak van de vader!
  Zoals ik ook het verschonen van de luiers een typische vadertaak vind!

  Vrolijke vakantie groet,

 7. MovSannA zegt

  lol je woont in een ‘jonge’ buurt dus. Het enige dat ik weet is dat mijn nichtjes, die die meuk verhuren elders, er garen bij spinnen. Je huurt per week of maand. Hoe langer hoe beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *