Een ander Utopia

Schermafbeelding 2014-01-07 om 13.42.23Vannacht een rare droom gehad. Ergens eind 2015 treft de politie een man in verwarde toestand aan langs de rand van provinciale weg in Laren. De onverzorgde man van middelbare leeftijd is duidelijk van het padje. Hij mompelt dat ie is ontsnapt uit Utopia en dat er nog meer mensen zijn, daar waar hij vandaan komt.

Hij wordt meegenomen en ter observatie opgenomen op de psychiatrische afdeling van het lokale ziekenhuis. De man blijkt geen enkel tijdsbesef te hebben: hij lijkt gefixeerd op oudejaarsavond 2014. “dan mag ik weg zonder mijn borg van 20.000 euro te verliezen”. Hij weigert te geloven dat het al bijna wéér oudejaarsavond is. “Dat kan niet, dat zou John nooit doen”. Hij blijft die zin eindeloos herhalen. Niemand weet waar de man het over heeft. De zuster vult het spuitje.

Zou de droom niet waarheid kunnen zijn? Stel dat de kijkcijfers van Utopia zo tegenvallen, dat John de Mol in augustus 2014 geruisloos de stekker eruit trekt. Omdat er toch al maanden niemand meer naar het programma kijkt, vraagt ook niemand zich af wat er met de mensen in Utopia gebeurt. Ze zijn vergeten. Het makkelijkst is het om de inwoners van Utopia ook niet te informeren. Laat ze maar eeuwig doorleven daar in hun zelf geschapen, met hekken omsloten samenleving. De laatste instructie van de regie luidt: “Jullie gaan vanaf nu echt volledig autarkisch en we verbreken het contact. Dit is de volgende fase in ons experiment”.

Wie zou er wakker liggen van zo’n besluit? Niet de echtgenote van de man die haar en hun vier kinderen achterliet. Zij besloot immers al direct haar eigen leven weer op te pakken toen ze zag dat hij op dag 1 nog huilend met een koe knuffelde, maar op dag 4 al naakt onder de douche stond te tongen met een levenskunstenares. Het enige verwijt dat ze zichzelf maakt is dat ze de scheiding er niet meteen doordrukte toen hij aangaf ‘een nieuwe samenleving op te gaan zetten’. Nu loopt ze nog een jaar het risico om de helft van die 20.000 euro borg mee te moeten ophoesten als ie er eerder uitstapt. Nee, laat ‘m daar lekker blijven zeg.

Ook de achterblijvers van de andere kandidaten zullen vrede hebben met de eeuwigheid van Utopia. Ze zijn immers allemaal stuk voor stuk verlaten.  Het duurde even voor ze dat door hadden, er werden tenslotte heel wat tranen geplengd bij het afscheid. Maar al gauw bleek de relativiteit van die nattigheid. Ook voor hen het signaal om hun leven weer in eigen hand te nemen en te investeren in nieuwe vrienden, relaties. Zo bouwen de achterblijvers aan hun eigen, andere Utopia. Een fijne wereld zonder egocentristen, want die zwaaiden ze op oudejaarsdag 2013 uit.

Alleen voor het verdriet van de verlaten kinderen moeten de achterblijvers nog een oplossing vinden. Dat is lastiger. Ik gok op een gezamenlijke claim voor John de Mol, om de te verwachten kosten voor toekomstige psychologische hulp voor hen te financieren. En o ja, ook voor dat ene achter gebleven hondje. Ach gut, de stakkerd! De enige die echt nooit zal begrijpen waarom z’n baasje niet meer terugkomt.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

 1. zegt

  Haha ja het is BB all over again… Ik zou mn familie nooit zo de rug toekeren (tenminste- zeg ik nu :B)
  Maar behalve t trieste aspect is het voor de kijker wel interessant om te zien welke groepsprocessen de kop op gaan steken, welke fasen de deelnemers doorlopen en welke ontwikkelingen zo n groep doormaakt… Mn leerlingen kijken volop en ik verwacht (net als bij bb) voldoende gespreksmateriaal en voorbeelden van hoe t niet moet :B

   • zegt

    Deels idd – maar toch kan je er prachtige voorbeelden uithalen van hoe ‘menselijk’ eea is… Denk aan de zwerver die dag 1 anti alcohol was en bij dag 7 (oid) zich er toch behoorlijk mee inlaat onder t mom van veranderde inzichten… Of de kerel die na n paar uur in Utopia huilt om zn gezin en weer n paar uur later zn vrouw vergeet en zoent met een ander. En dat zijn nog maar de oppervlakkige gevallen…

 2. Sok zegt

  20.000 euro ? Ze betalen om 1 jaar zonder inkomen in een loods te zitten en alles achter te laten ? Het gaat mijn bevattingsvermogen al te boven zonder dat ik dit soort enge details meekrijg.
  Het halve land valt over een zeilmeisje, maar hier kijken diezelfde mensen naar ? Komt geen kinderbescherming aan te pas ? Curatele ?
  Zou het niet veel interessanter zijn om naar een programma te kijken over de achterblijvers; “normal: 1year up” ? Een aflevering maar hoor. En dat dan in die loods uitzenden vlak voor ze losgelaten worden.

  • zegt

   Ik denk dat er altijd al iets heel erg mis was in een gezin waar vader of moeder er een jaar op uittrekt om de kas van John de Mol te spekken.

 3. Imani zegt

  Dank en complimenten voor een verhelderend stuk. Goede analyse. Verbijsterend om het podium te zien dat JohndeMol krijgt om zijn waar – oude wijn in nieuwe zakken – uit te venten. Utopia verdringt al enkele weken het echte nieuws. Ik ben blij zo af en toe een tegengeluid te horen, dank nogmaals.

 4. zegt

  Dubbel gelegen om je post, Vrouwke. En wat bestaan er toch idioten: John de Mol dat hij dat BB-concept nog weer verder uit moet melken voor zijn eigen gewin. De deelnemers vanwege alle redenen die jij omschrijft. Ik kijk geen TV en ik heb weer niks gemist zie ik. Ik lees bij jou wel hoe het – al dan niet – afloopt 🙂 Thanks for the laugh!

  • zegt

   Ik doe het graag! Het rare is dat dit dus mijn best gelezen post ooit is. Een nieuw record. Totaal onverwacht. Je kunt er geen peil op trekken.

 5. zegt

  Jawel, dit is weer eens een uitstekend stuk! 🙂

  Ik hoorde er vandaag voor het eerst over (leve het tv-loze leven! ;-D), twee dames in de tram spraken er schande van. De googelie vertelt me dat het een soort “De Gouden Kooi” is, maar dan in een loods. En dat maar liefst 1.524.000 mensen ernaar gekeken hebben. Wow.

  Overigens, wat ik me afvraag: als je 20.000 euro hebt liggen én je vindt het leven wat je hebt blijkbaar dusdanig aarsch dat je je partner/kind(eren)/hond hóppa, een jaar achter wil laten, waarom ga je niet lekker een poosje naar de Caraïben/Californië/Timboektoe, in plaats van je op te laten sluiten in een of andere door John de Mol gehuurde schuur met continu camera’s op je harses? Of begrijp ik er zoals wel vaker weer eens helemaal niets van?

  • zegt

   Allereerst: geweldige ava!!! Verder is het natuurlijk een briljante vraag die je stelt. Ik zou ook liever 20K kapotslaan op een tropisch eiland dan in een koude muffe schuur.

 6. zegt

  Het enige verwijt dat ze zichzelf maakt is dat ze de scheiding er niet meteen doordrukte toen hij aangaf ‘een nieuwe samenleving op te gaan zetten’… Erg fijn stuk (van de dag bij ons op de site)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *