Ban(d) Ebola

Schermafbeelding 2014-11-17 om 10.40.12Bob Geldof is te prijzen voor zijn liefdadigheidswerk. Als de vierde wederopstanding van Band-Aid miljoenen oplevert voor de bestrijding van ebola is dat goed nieuws. Voor Sir Bob cum suis, maar natuurlijk vooral voor ebola slachtoffers in West-Afrika.

De 2014 clip is in de oude vertrouwde Band Aid stijl: artiesten komen vrolijk binnen, zingen getergd en vol emotie hun zin, om vervolgens in een warme samenzang uit te barsten. De tekst is hier en daar veranderd, ‘honger’ wordt ‘ziekte’, ‘voeden’ wordt ‘helen’ en de nogal rare zin ‘Well tonight thank God it’s them, instead of you’ is ook vervangen.  Verder is het in alle opzichten business as usual.

De vraag is echter of deze business nog een keer de bedragen oplevert die nodig zijn. Oude wijn in nauwelijks vernieuwde zakken, meer is er met de beste wil van de wereld niet van te maken. De vraag rijst dan ook waarom er niemand is opgestaan die zei: “Hell yeah, ik veeg mijn agenda leeg en ga de studio in om een nieuw lied te componeren en op te nemen”. Een lied dat de impact zou kunnen hebben van Band Aid 30 jaar geleden. Bono schudt dat toch zo uit z’n mouw?! Chris Martin kàn sowieso alleen in melodramatische teksten en melodielijnen denken. En stond Ed Sheeran niet ook daar in het koor? Nou dan!

De vierde Band Aid is een gemiste kans. Het hopen is nu op een totaal nieuwe USA for Africa. Michael is dood, maar Bruce is nog steeds een baas en als Quincy nou eens plaats maakt voor Pharrell…

Doe ‘ns een bombastisch, meeslepend en geloofwaardig ‘ban ebola’ anthem schrijven guys. En snel!

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someoneShare on Tumblr

Reacties

  1. zegt

    Oh lekker, de video opent met compleet gratuite beelden van een ebola slachtoffer (heeft die persoon en/of de familie eigenlijk wel toestemming gegeven voor het gebruik van deze beelden?), want het beeld van “Afrika is een land (sic) bestaande uit volkomen inwisselbare zwarte mensen die altijd op rottige wijze ergens aan doodgaan en wij als ~Westerse Beschaving~ moeten ze redden van de ondergang” moet uiteraard in stand gehouden worden, evenals het principe “geëngageerd willen overkomen zonder er ook maar een f*ck voor te hoeven doen”. Zoals jij ook constateert: nog te lui om een nieuw liedje te schrijven.

    Do they know it’s Christmas? Ik denk heel eerlijk dat het ze geen f*ck kan schelen of het al dan niet kerst is, ten eerste omdat uh, ebola en ten tweede omdat niet iedereen in de wereld kerst viert, want niet iedereen is Christelijk. Jahaa, *shock*!

    Echt, dit is weer zo’n prachtig staaltje White Savior Complex. Zo, en nu ga ik even bozig een appel eten. *cronch cronch cronch cronch*

  2. zegt

    lol hondaluza, dat was met Aids al hetzelfde, zeker omdat het nummer pas goed aansloeg bij Live Aid in Wembley (waar ik bij was) in juli 1985, dat was pas echt gek, om een kerstlied te zingen bij 30 graden C!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *